top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

5. MUFPP Regionális Fórum Afrikában

A Milánói Városi Élelmiszerpolitikai Paktum keretében, amely nem kötelező érvényű nemzetközi megállapodás a világ városai között, Dakar (Szenegál) önkormányzata szervezte a Food Wave projekttel együttműködve az 5. MUFPP Regionális Fórumot Afrikában 2023. július 17-19. között.Az eseményen 14 afrikai város 21 politikai tisztviselője és helyi hatósága, valamint 10 afrikai aktivista és 24 Food Wave aktivista vett részt Európából és Brazíliából.


A program célja a fenntartható, biztonságos és változatos élelmiszerellátási rendszerek kialakítása, amelyek minimalizálják a hulladékot és megőrzik a biológiai sokféleséget úgy, hogy közben alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz és mérséklik annak hatásait. Az eseményen résztvevő városoknak lehetőségük nyílt arra, hogy a Milánói Műszaki Egyetem által kifejlesztett Food Policy Action Canvas módszertanon keresztül vizsgálják a helyi élelmiszerpolitikájukat.


Food Policy Action Canvas
.pdf
PDF letöltése • 1.10MB

Az FPAC egy koncepcionális és gyakorlati eszköz, amelynek célja, hogy támogassa a várospolitikai döntéshozókat abban, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos legfontosabb szakpolitikai területeket részletes és konkrét politikai intézkedésekké alakítsák át.


A munka első eleme az élelmiszerpolitika legfontosabb céljainak meghatározására vonatkozott, a milánói városi élelmezéspolitikai paktum (MUFPP) és a fenntartható fejlődési menetrend 2030 és a fenntartható fejlődési céljaival (SDG) meghatározott szakpolitikai prioritások és kategóriák alapján.


Másodszor, a résztvevők meghatározták a megszólítandó kulcsfontosságú kedvezményezetteket, a kapcsolat típusát és a bevonási csatornákat, a végrehajtandó tevékenységeket, a releváns érdekelt feleket és a mozgósítandó erőforrásokat. A tervezett élelmiszer-politikai intézkedések kockázatának és megvalósíthatóságának felmérése során figyelembe vették a lehetséges és tényleges mozgatórugókat és akadályokat.


A fórumot Jean Louis Ndiaye, Dakar önkormányzatának alelnöke, Cécile Michel, a MUFPP titkársága, Anna Scavuzzo, Milánó önkormányzatának alpolgármestere és Valeria De Paoli, az ACRA programvezetője nyitotta meg.


A Food Wave aktivistái találkozhattak helyi szervezetekkel, ahol megvitatták az éghajlatváltozás globális hatásait, a nemzetközi együttműködés szerepét, az aktivizmusban és a politikai döntéshozatalban való részvételt, mint változtatási eszközt.

Comments


bottom of page