top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Az angliai Riverford Farm tanulságai és története

„Életünk számos területen mértékletesebbnek kell lennünk, és hiszek abban, hogy kevesebből is tudunk élni, valamint jövőnkre is gondolva osztoznunk kell másokkal, abban, amink van. Akkor vagyok optimista a jövőnkkel kapcsolatban, ha erre képesek vagyunk” - Guy Singh-Watson biokertész, az angliai Riverford Farm és Közösség alapítója



2023. február 28-án nagy érdeklődés övezte a Ökológiai Gazdálkodás - Ágazati Konferencia 2023 rendezvényt, melyet az ÖMKI rendezett immár negyedik alkalommal. A nemzetközi előadókkal is színesített konferencián több szekcióban zajlott a tudásátadás a hazai ökológiai gazdálkodás helyzetéről, jövőjéről.



A konferencia célja az ökológiai gazdálkodás jövőjét meghatározó legfontosabb lehetőségek, kihívások és tapasztalatok megosztása és megvitatása volt az Európai Közös Agrárpolitika és a globális kihívások tükrében.


A konferencia nemzetközi vendégei között volt az ökológiai kertészet és fenntartható gasztronómia területén egyedülállóan népszerű angol házaspár, Geetie Singh-Watson és Guy Singh-Watson, akik személyes történetükkel adtak példát sikeres ökológiai üzleti modellekre.

Guy Singh-Watson biokertész, az angliai Riverford Farm és Közösség alapítója, aki kis családi vállalkozásából országos biozöldség kosárközösséget szervezett, majd cégét a befektetők helyett inkább a munkavállalóinak adta el. Saját élettörténetén keresztül mutatta be, milyen sokat számít egy gazdálkodó életében a családi hagyomány és melyek voltak vállalkozásának kezdeti kihívásai.


A sikereken túl megható őszinteséggel és véget nem érő optimizmussal beszélt a hibákról és a nehézségekről is, de főleg arról a harmincöt éves „utazásról”, amely során eljutott oda, hogy mára 1000 munkatársával (egyben tulajdonostársával) dolgozik azon, hogy hetente ellásson 70 ezer vásárlót a farmon termesztett biozöldségekkel.




bottom of page