top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Mi a rövid élelmiszer lánc – REL, és miért jó?

Napjainkban az Európai Unió országaiban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi gazdaságok, a helyi termékek, melyek által a tudatos vásárlás és a minőségi élelmiszerek beszerzése és fogyasztása a mindennapok részévé válhat.Az Európai Unió Horizon 2020 Kutatási és Innovációs (H2020) keretprogramja keretében a  SmartChain-projekt  (Okos megoldások a rövid élelmiszerláncokban) a rövid ellátási láncok bemutatásának és népszerűsítésének „zászlóshajója”. A projekt magyarországi partnere a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete, az ő összefoglalójukat olvashatjátok a REL-ről.


Mi a Rövid Ellátási Lánc (REL)?

A Smartchain projekt keretében rövid rajzfilmvideó, Koncz Gábor művész úr magyar hangjával, érthetővé teszi számunkra mi is az a REL és miért jó az. Nézd meg a rajzfilmet a Kislépték youtoube csatornáján.


A helyi termékek megvásárlásával egyrészt jelentősen rövidítünk az értékesítési láncon, másrészt segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását. Így alakul ki az úgynevezett rövid ellátási lánc (REL).


Lényege, hogy közvetlenül a termelőtől – vagy minimális köztes szereplő bevonásával – jutunk hozzá a minőségi élelmiszerekhez, így hazai, friss, ízletes és megbízható forrásból származó termékeket vásárolunk a család asztalára.


Miért válasszuk a rövid élelmiszerláncot, a helyi termelőt?

- Környezetvédelmi szempontból kiemelkedően fontos szempont, hogy a terméknek nem kell több ezer kilométert utazni – így is csökkentve a levegőszennyezést, a CO2 kibocsátást –, és jóval kevesebb csomagolóanyag szükséges a friss, helyi termék értékesítéshez.

- Megismerjük a termelőt, ha pedig megkedveltük a nála vásárolt élelmiszert, bizalommal kereshetjük bármikor.

- A helyi termékek vásárlásával a gazdákat támogatjuk, ezáltal hozzájárulunk a megélhetésükhöz.

- Lehetőség van bevásárló- vagy kosárközösséghez csatlakozni, melyekben recepteket, praktikákat, feldolgozási módszereket és más hasznos ismereteket oszthatunk meg egymással.


Kapcsolatfelvétel a helyi termelőkkel

- A termelő gazdaságában személyesen is megtapasztalhatjuk, hogy az adott élelmiszer hogyan készül, vagy szedhetünk magunknak érett, friss gyümölcsöket, zöldségeket.

- A bevásárló- vagy kosárközösségben többnyire hetente egyszer vehetjük át a megrendelt termékeket és személyes kapcsolatot alakíthatunk ki sok-sok tudatos fogyasztóval.

- Egyre népszerűbbek a termelői piacok is, melyeken a gazdák termékeinek széles skálájából válogathatunk, ráadásul személyes kapcsolatot alakíthatunk ki velük.

- Ma már az interneten keresztül is számos termelő kínálja friss áruját, amit megrendelés esetén, elsősorban a rövid élelmiszerlánc előnyeit kihasználva házhoz is szállít.


Érdemes körülnézi Magyarországon, ahol több jól működő rövid ellátási lánc is erősíti a helyi termékek fontosságát, a termelők segítését, és a gazdák által termelt élelmiszerek házhoz szállítását.


Zalai Nyitott Porták

Zalai Nyitott portákat olyan családi gazdaságok alapították, akik maguk állítják elő az ízletes gyümölcsleveket, szörpöket, gyógynövényes készítményeket és mangalica termékeket. Ez a szerveződés egy olyan REL-csatorna, ahol közvetlenül a termelőtől lehet megvásárolni a finomságokat, de a látogatók maga is kipróbálhatja a termékek előállítását: például lekvárt, szörpöt és zalai cukorperecet is készíthet.


Az ilyen alkalmakon megbizonyosodhatunk, hogy tiszta és megbízható körülmények között készülnek a helyi élelmiszerek. Találhatók olyan porták is, akiknél ebédre, vacsorára érdemes asztalt foglalni és gasztronómiai túrát tenni, hiszen egy helyen több termelő termékéből készült ételt kóstolhatunk meg.


Foodhub

A REL egyik közkedvelt módja a helyi termékek házhozszállítása, melynek során garantált, hogy megbízható termelők jó minőségű termékei kerülnek a család asztalára. Ilyen szolgáltató a  FoodHub , melynek online platformján keresztül ellenőrizhetjük a rendelni kívánt termék minőségét, a termelő megbízhatóságát. A Foodhub összeköti a friss, kiváló minőségű, és fenntartható módon előállított élelmiszereket készítő kistermelőket és a helyi fogyasztókat, vállalkozásokat, éttermeket. A Foodhubnak köszönhetően részesei lehetünk a REL-nek akár a pandémia idején bevezetett korlátozások ellenére is, hiszen teljesen biztonságosan juthatunk hozzá a helyi termelők remek élelmiszereihez.


Forrás: https://kisleptek.hu/tudastar/rel-hub/mi-a-rovid-elelmiszer-lanc-rel-es-

miert-jo/

Comments


bottom of page