top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Mi a titka a jó kenyérnek?




Egyre több új hullámos pékség nyílik Magyarországon, és egyre többen sütnek otthon kenyeret ami sok szempontból jó és hasznos folyamat. Egyrészt könnyebben jutunk hozzá jó minőségű pékáruhoz, másrész sokan megtapasztalják, hogy nem is olyan könnyű finom kenyeret készíteni.

Sokszor hallani, hogy a jó minőségű kovász a finom kenyér titka, mások szerint a jó minőségű gabona és megint mások szerint a liszten múlik minden. Valójában azonban mindegyik ugyanannyira fontos, de a legfontosabb talán az, hogy az ezeket készítő szakemberek kapcsolatban legyenek egymással. Azaz a gazda, a molnár és a pék folyamatos visszajelzésekkel segítség egymás munkáját. Ez az úgynevezett értéklánc a valódi titka a jó kenyérnek.


Nyugat- Európában több ilyen hálózat is létezik, és ezek nemcsak a a jó minőségű kenyér előállítását segítik elő, hanem alapvetően változtatják meg a mezőgazdasági termelést. Hiszen minél több féle növényt ültetünk, annál biztosabb lesz a termés és annál változatosabb lesz az étrendünk is.


A témában készült kisfilmet itt nézhetitek meg:



Már Magyarországon is létezik gazda-molnár-pék adatbázis, amely az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnek köszönhetően folyamatosan frissül.


bottom of page