top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Mi is az a közösségi mezőgazdálkodás?

A Felelős Gasztrohős önkéntese egy Erasmus+ program, az Agriroots keretén belül Olaszországba, Lignano Sabbiadoroba utazott, ahol társaival az ottani közösségi mezőgazdasággal ismerkedhetett meg. Az út során szerzett információkat, tapasztalatokat szedte össze nektek.A közösségi mezőgazdálkodás mint tevékenység, s mint fogalom talán kevésbé ismert még. Ha meghallja az ember a közösségi kert kifejezést, azt már tudja mihez kötni, azonban a közösségi mezőgazdaság egy viszonylag ismeretlen tevékenység, pedig itthon egyre több példát lehet erre találni.


Mi is a közösségi mezőgazdaság?

A kialakulása egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza, ugyanis, az ázsiai szigetországban a japán háziasszonyok egy olyan megoldást találtak ki, a biztonságosabb, ismert, helyi forrásból származó élelmiszerekre, melyeket a családjuk asztalára kívántak tenni, amelynek alapelve az volt, hogy a közösség tagjai személyes kapcsolatot létesítsenek a termelővel, valamint a termelés során környezetkímélő módszereket alkalmazzanak. Azóta számos országban működik és beszélhetünk közösségi mezőgazdaságról, de mindenhol eltérően.


Magyarországon a jelenleg működő közösségi gazdálkodási rendszerek jórészt a francia AMAP mozgalom hatására indultak el, de mi is az az AMAP? A francia mozaikszó magyar fordításban a következőt jelenti: Szövetség a Paraszti Mezőgazdaság Fenntartásáért. Lényegében a helyi kis gazdálkodók támogatása és fenntartása a cél.


De még egyet kanyarodjunk vissza, tisztázzuk a CSA fogalmát. A Community Supported Agriculture- vagyis a közösség által támogatott mezőgazdaság, a rendszeren belül a résztvevő termelők gyakran ideológiai, társadalmi vagy világnézeti indíttatásból kezdtek bele a tevékenyégbe. A briteknél helyi közösségek, civil szervezek kezdeményezték és vezetik a közösségi mezőgazdaság tevékenységét.


Akkor térjünk vissza Magyarországhoz. Nálunk az úgynevezett dobozrendszer elve működik. Hogy mit is jelent ez? A magyar közösségi gazdaságok friss élelmiszert, leginkább zöldséget, gyümölcsöt, de akár olajos magvakat, sőt kenyeret valamint tejtermékeket is szállítanak a vásárlóknak a megadott átvevő pontokra. Itthon elsősorban kis családok dolgoznak a gazdaságban és a farm közeli települések családjait tudják ellátni a megtermelt élelmiszerekkel.


Míg külföldön, például Olaszországban, úgymond terápiás céllal is működnek egyes gazdálkodások. Van olyan farm, ahol olyan embereknek adnak munkalehetőséget, akik a börtönből szabadultak vagy, akiknek drog/alkohol problémájuk van, vagy esetleg szellemileg visszamaradottak, ezáltal is segítve számukra a megélhetést, az újra kezdés lehetőségét. Ezen túl, létezik Olaszországban egy olyan börtön is, ahol közösségi mezőgazdaság működik, az itt lévő rabok egy kis csoportban termelik meg a zöldségeket, valamint a gyümölcsöket, amiket a helyi piacon adnak el, az ebből keletkezett bevétel pedig a raboké lesz.


Egy közösségi mezőgazdaság nem csak azt jelenti, hogy a közösséget el kell látni friss, hazai élelmiszerrel. A biodiverzitáson, a fenntarthatóságon túl van egy szociális együttműködés, részvétel az adott közösségben. Környezeti tanításra, fejlődésre, oktatásra ad lehetőséget. Egyfajta szabadidős tevékenységet, mentális egészséget nyújt a résztvevők számára.


A cikket írta: Császár Nóra

Comments


bottom of page