Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Nem csillapodik az aszály: 23 Pest megyei településen rendeltek el vízkorlátozást

A Food Wave projekt célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-klíma kapcsolatára, ami hazánk esetében rendkívül fontos téma, hiszen hatalmas mezőgazdasági területeken gazdálkodunk. Ebben az évben számos hír érkezett a Mediterrán térségből, de a korábban enyhe nyarairól ismert Nagy Britannia és Skandinávia is küzd a forrósággal.



Mindez a Kárpát-medencét is drámaian érinti benne Pest megyét is. Borzasztó aszályt hozott magával az idei nyár, és úgy tűnik még egy jó darabig nem érkezik meg az enyhülést hozó eső. Korábban Solymáron, Gödöllőn, de még a Baranya megyei Orfűn is vízkorlátozást vezettek be. Most pedig a nem múló szárazság miatt a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt 23 Pest megyei településen rendelt el vízkorlátozást.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális előrejelzése alapján az általuk ellátott területeken – különösen Pest megye térségében – a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére, ezzel egyidejűleg a több hete tartó csapadékhiányos időszak folytatódására kell készülni – közölte a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt.


Mit jelent mindez a gyakorlatban?

A kánikula időtartamára Acsa, Csömör, Erdőkertes, Fót, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház, valamint Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Üröm lakosait kérik az az alábbiak betartására:

  • Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását. (pl.: medencetöltés, autómosás)

  • Mellőzzék a locsolást (az ivóvízzel történő pormentesítést, a közterületek locsolását is beleértve) A kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki.

  • Kérjük továbbá az Önkormányzatok közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének minimalizálását.

A cikk forrása

Fotó: Mike Erskine / Unsplash