top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Teltházas közös fermentáló workshop

Már a regisztráció meghirdetése után 24 órával lehetett érezni, hogy nagyon sokan vannak itthon, akik szeretnék élőben is meghallgatni majd "ellesni" Király Ági, a Fermentor Műhely alapítójának fermentálási trükkjeit. De pontosan ezért szerveztük meg a workshopot, hogy minél többen, végül majdnem 40-en megtapasztalhassák egy januári vasárnap délután, hogy nagyon is egyszerűen lehet (el)tenni, akár az élelmiszerhulladék csökkentéséért. A Food Wave projekt célja, hogy fókuszba helyezzük és tartsuk az élelmiszer-rendszer és a klímaváltozás kapcsolatát.



Január 22-én délután 3-kor kezdődő programon tényleg nem fértek volna el többen, hiszen a 45 perces elméleti előadás után előkerültek a hámozók, vágódeszkák és aprítókések. A Lumen Kávézóban a szokásos vasárnap délutáni általános menetrendhez kapcsoló lelkes fermentáló csapat vicces színfoltot hozott az amúgy borús vasárnap délutánba.


A felkonferálást követően egy gyors kóstolókör következett, aminél praktikusabb ráhangolódást el sem lehetett volna képzelni, mert mindenki megtapasztalhatta a lehetséges végeredményt. Ági előadása precíz, könnyen érthető és befogadható módon mutatta be az általános erjesztési folyamatok mechanizmusát, majd részletesebben kifejtette a tejsavas fermentálás gyakorlati menetét. Az előadás elején Ági bemutatta, hogy a fermentálás számtalan jó célt "szolgál", nem csak a tartósítás, de az emésztést segítő folyamatok mellett a konyhai hulladékcsökkentés is a nagy egész része.




Az előadást szerencsére közkinccsé bocsátotta Ági, így azt innen is könnyen elérheted. Klikk a kép alatti dokumentumra!


Király Ágnes - Egyszerűen fermentáljunk
.pdf
Download PDF • 12.63MB

Az előadás után következett a gyakorlati rész, 8 kg jégcsapretek, 4 kg sárgarépa és 4 kg hagyma, valamint rengeteg fűszer állt a résztvevők rendelkezésére. A folyamat sorrendje: pucolás-mosás-vágás-darabolás-felöntés volt. A közel 80 kéz ezt a mennyiséget pillanatok alatt befőttes üvegekbe aprította és fűszerezte, ki-ki a maga ízlése szerint.




Az utolsó lépésben Ágihoz járulhattunk, aki a sós felöntőlével és a lapka (tető) rögzítésével zárta a folyamatot. Innentől kezdve a zöldségek végső méretének függvényében 4-6 hét erjedés következik. Bízunk benne, hogy mindenki legnagyobb megelégedésére és egészségére válik ez a januári vasárnap délutáni fermentálós tanulás.



Fotók: Horváth Győző



bottom of page