top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Tudtad? Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer landol a szemétben évente.



A hétvégi bevásárlás során sokan követjük el azt a hibát, hogy olyan dolgokat vásárolunk meg amire semmi szükségünk. Aztán pedig egyszerűen megfeledkezünk a hűtő leghátsó részén elbújt sajtról, ami időközben megpenészedett. Az is előfordul, hogy kétszer nincs kedvünk ugyanazt enni otthon vacsorára és addig aszaljuk az adott ételt a hűtőben, amíg már ehetetlen lesz. Talán fel se tűnik, de mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarországon a kidobott élelmiszerek fele a háztartásokban keletkezik, miközben sokaknak nincs pénzük az alapvető élelmiszerekre a hónap végén.


Cseh Balázs a Magyar Élelmiszer Bank elnöke nemrég interjút adott a Very Important Planet-nek, ahol arról beszélt mi az oka ennek az iszonyatos pazarlásnak. “Ha kamionra raknánk a Magyarországon keletkező élelmiszer-hulladékot, Budapesttől Párizsig érne a sor” – mondta a szakember, ami talán még ijesztőbben hangzik, mint az 1,8 millió tonna.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal mérése szerint 4 éve még fejenként 68 kilogrammnyi ennivalót dobtak ki a magyarok, tavaly ez 65 kilogrammra mérséklődött. Ez a szám azonban még így is nagyon sok, és kis odafigyeléssel csökkenthető lenne. Cseh Balázs szerint ehhez szemléletváltásra lenne szükség, amely egy nagyon hosszú és nehéz feladat.

Mit tehetsz azért, hogy csökkentsd az élelmiszer szemetedet? Például vásárlás előtt nézd meg a hűtőt és a kamrát, hogy ne vedd meg ami már amúgy is van otthon. Írj bevásárlólistát, és tartsd magad hozzá! Használd a fagyasztót okosan, vezesd egy táblázatban a tartalmát és címkézd fel az elrakott ételeket.


Sok kicsi sokra megy!


Az interjú teljes verzióját itt találod: https://thevip.hu/.../ha-kamionra-raknank-a...


Fotó forrása: Wikipedia

bottom of page