top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

A Vecsési káposzta története

Vecsés első okleveles említése 1318-ból való. A XVI. századi török dúlás után a település pusztasággá vált. Lakói, a környékbeli falvakhoz hasonlóan elpusztultak, elmenekültek. 1786-ban II. Grassalkovich Antal földesúr telepítette be újra ötven, jobbára sváb- jobbágycsaláddal. A telepítési szerződésben már szerepelt, hogy a nádasok között lévő tisztáson, minden új gazda 150 öl káposztaföldet kap, melynek terméséből 1/7-nyi dézsmát köteles leadni. Vecsés, a kezdetektől mezőgazdasági településnek számított.


A vecsési káposztát 1797-ben már említi a Historia Domus, miszerint egy március 5-én kelt szerződésben a vecsési gazdák vállalták, hogy papjuk káposztaföldjét felássák. Országos hírnevét azonban a Ferihegy TSZ-nek köszönheti. A 70 regisztrált gazdasági vállalkozáson felül 150 kisebb-nagyobb savanyító üzem található jórészt családi vállalkozásként a településen.


Miért éppen Vecsés?

A főváros élelmiszer-ellátásában mindig jelentős szerepet játszott a vecsési térség. Kezdetben a vecsési gazdák az egyéb zöldségfélék mellett a téli időszakban savanyított káposztát is árultak. Az erjesztő fakádakból literre mérték ki a magas C-vitamin tartalmát megőrző élelmiszert. Budapest zöldségpiacain egy-egy család évszázados tradíció alapján forgalmazza termékeit.


Bilkei Gorzó János az első világháborút megelőző évek mezőgazdaságáról így ír Vecsésről szóló monográfiájában: „Jól kihasználja a főváros közelségét. A fejlődő Pest piacain ő az első. Korán hajnalban igyekszik be a vecsési gazda árujával s még délelőtt sincs, már ismét otthon dolgozik földjén. […] Zöldségtermelvényei között különösen nagy hírre, csaknem hírességre tett szert a “vecsési káposztá”-jával.”


Földrajzi és termőhelyi adottságok

Forrás: euronews

Magyarország nyári időszakának kedvező átlaghőmérséklete és a napsütéses órák magas száma miatt különlegesen alkalmas a zöldségtermesztésre. A vecsési térség talajai abban különlegesek, hogy a termőréteg alatt vízzáró agyagréteg található, amely nagy mértékben növeli a talaj vízmegtartó képességét és az aszályos években is biztonságos termesztést garantált a gazdák számára.


Vecsési Káposztafesztivál

Minden év szeptemberében rendezik meg a hagyományos Vecsési Káposztafesztivált, melyre több ezren látogatnak ki. Sajnos már 2020-ban is elmaradt a soron következő XX. fesztivál, amit a COVID helyzet miatt 2021-ben sem sikerült megrendezni. Reméljük 2022-ben végre méltóképpen ünnepelheti a 2 évtizedes jubileumi fesztivált Vecsés települése.

Bővebben a rendezvényről: http://www.vecsesikaposztafesztival.hu


Jótékony hatások


A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik 10-90 napig. A fejeskáposzta C-vitamin-tartalma igen magas (20 mg/100 gr), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem. Így védhette például James Cook hajóskapitány legénységét a skorbut ellen, s ezért kitűnően alkalmas az erek támogatására, és az immunrendszer erősítésére is.


A savanyú káposzta további jotékony hatásairól bővebben a WEBBeteg oldalán olvashatnak.


Felhasznált források:




bottom of page