top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

A Felelős Gasztrohős csapata, az egyik nyertese a Food Wave pályázatának

Korábban beszámoltunk róla, hogy a FoodWave nemzetközi felhívásában sikeresen pályázott a Felelős Gasztrohős csapata. Szabó Esztivel készítettünk egy interjút a nyertes projekt kapcsán.




Milyen ötlettel pályáztatok a Food Wave felhívására?


A Food Wave felhívására a Diák PróbatÉtel interaktív szemléletformáló játékunkkal pályáztunk. Munkánk során nagyon fontosnak tartjuk a gyermekek, fiatal felnőttek szemléletformálását, de mindezt szórakoztató, játékos formában. A PróbatÉtel játékunk több, a fenntartható étkezéssel kapcsolatos témát dolgoz fel, ismertet meg a résztvevőkkel szépen kidolgozott, nagyméretű, mágneses játékokon keresztül. Az állomások között van szezonalitással, hulladékkezeléssel és hazai “superfoodokkal” kapcsolatos is.


Röviden be tudnád mutatni a Felelős Gasztrohős tevékenységi profilját?


A Felelős Gasztrohős Alapítvány 2012 óra népszerűsíti a fenntartható étkezés és vendéglátás témáját. Tevékenységünk kétirányú; éttermeknek, vendéglátóhelyeknek segítünk környezetbarátabbá tenni a működésüket, valamint mi adjuk a Fenntartható Vendéglátóhely minősítést is. Emelett lakossági szemléletformálással is foglalkozunk; figyelemfelkeltő online kampányokat szervezünk, közösségi média felületeinken folyamatosan osztunk meg a témával kapcsolatos információkat, tippeket, emellett pedig offline óvodai, iskolai programokat, felnőtt csapatépítőket tartunk.


Mire számíthatunk a projekt keretében?


A Food Wave pályázaton nyert támogatásból három középiskolai és három egyetemi programot tudunk megtartani. A program célcsoportja a fiatal felnőtt korosztály, vagyis a 15 és 35 év közöttiek. A nyár végi, szeptember eleji iskolai programokra szeretnénk ellátogatni a PróbatÉtellel, legyen szó gólyatáborról, iskola kezdő napról, regisztrációs hétről, mi örömmel színesítjük a programot.




Az oktatásra amúgy is nagy hangsúlyt fektettek, mennyiben jelent kihívást nektek ez a nyertes pályázat, miben újszerű a korábbi tevékenységetekhez képest?


Minden programunkat kihívásként fogjuk fel, igyekszünk alkalmazkodni a csoportok dinamikájához, érdekessé, izgalmassá tenni a játékot. Folyamatosan fejlesztjük az állomásokat, hozunk be új témákat a játékba. De összességében maga a Diák PróbatÉtel egy meglévő programunk, melyet több alkalommal is tartottunk iskolákban, így nem újdonság az alapítvány életében.


Hol tartanak az előkészületek? Kerestek-e együttműködéseket/partnereket még?


Felvettük a kapcsolatot néhány egyetemmel, valamint a Facebook oldalunkon is közzétettünk egy felhívást a pályázattal kapcsolatban. Várjuk még azoknak a budapesti középiskoláknak a jelentkezését amelyeknek a költségvetésébe nem fér bele egy ilyen program, de szeretnék, ha a diákjaik megismerkednének a fenntartható étkezés témájával. A jelentkezéseket a zsuzsanna@gasztrohos.hu email címre várja programvezetőnk, Lehel Zsuzsanna.

bottom of page