top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Élelmezési világnap - World Food Day 2023

Az Élelmezés Világnapját minden évben október 16-án ünnepelik világszerte, hogy megemlékezzenek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 1945-ös megalakulásának dátumáról.



1981 óta az Élelmezési Világnap minden évben más-más témára fókuszál. A legtöbb téma a mezőgazdaság körül forog, mert csak a mezőgazdaságba történő beruházás – az oktatás és az egészségügy támogatásával együtt – javíthat az élelmezés helyzetén.


A 2023-as év témája a víz, mely Magyarország esetében is kiemelten fontos téma, hiszen az elmúlt évtized rávilágított, mennyire erősen kitett hazánk az aszályoknak.



A víz elengedhetetlen a földi élethez. Testünk több mint 50%-át teszi ki, és a Föld felszínének mintegy 71%-át borítja. A víznek csak 2,5%-a édesvíz, ami iható, mezőgazdaságra és a legtöbb ipari felhasználásra alkalmas víz. A víz az emberek, a gazdaság és a természet mozgatórugója, és táplálékunk alapja. Valójában a mezőgazdaság adja a globális édesvízkivétel 72%-át, de mint minden természeti erőforrás, az édesvíz sem végtelen.


A gyors népességnövekedés, az urbanizáció, a gazdasági fejlődés és a klímaváltozás egyre nagyobb igénybevételnek teszik ki a bolygó vízkészleteit. Ugyanakkor az egy főre jutó édesvízkészlet 20%-kal csökkent az elmúlt évtizedekben, és a víz elérhetősége és minősége gyorsan romlik a több évtizedes rossz felhasználás és gazdálkodás, a talajvíz túlzott kitermelése, a szennyezés és az éghajlatváltozás miatt. Megkockáztatjuk, hogy ezt az értékes erőforrás helyzete kritikus a jövőre nézve.


Ma 2,4 milliárd ember él vízhiányos országokban. Sokan kistermelők, akik már most is küzdenek napi szükségleteik kielégítéséért, különösen a nők, az őslakosok, a migránsok és a menekültek. A verseny ezért a felbecsülhetetlen értékű erőforrásért fokozódik, ahogy a vízhiány a konfliktusok egyre növekvő oka.



Körülbelül 600 millió ember, akiknek megélhetése legalább részben a vízi táplálékrendszerektől függ, szenved a szennyezés, az ökoszisztéma-degradáció, a fenntarthatatlan gyakorlatok és az éghajlatváltozás hatásaitól.


A Food Wave közössége is hangsúlyozza, hogy a tudatos élelmiszer termelés és fogyasztás a kulcs a jelenlegi rendszer megváltoztatására. Támogassuk az igazságosabb és mindenki számára elérhetőbb élelmiszer-rendszereket. Ez a közösségi piacok, a helyi termelők megbecsülését jelenti; odafigyelve a maradékok újrafelhasználására és újrahasznosítására: több minőségi élelmiszer és kevesebb hulladék.


Együtt, a mindennapi döntéseinkkel segíthetünk a Föld állapotának javításában.






bottom of page