top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

A városi fiatalok ösztönzése az élelmiszer- és éghajlat-politikai intézkedésekre

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen lehetőséget kínál az érdeklődőknek az élelmiszer és az éghajlat közötti kapcsolat kapcsán a tudásbővítéshez, különös tekintettel arra a szerepre, amelyet a fiatalok játszhatnak az élelmiszerrendszer városi szintű átalakításában, akkor ez a jelentés neked szól.



Milánó városa által vezetett konzorcium jelentését idén tették közzé az érdeklődők számára, mely Európa-szerte 18 városból álló hálózatának köszönhetően vizsgálja azt a kérdést, hogyan lehetnek a fiatalok az élelmezéspolitika főszereplői.


Kutatás 18 európai városról

„A városi fiatalok felhatalmazása az élelmiszer- és éghajlat-politikai intézkedésekre: Egy kutatás 18 európai városról” nagyon széles és jelentős körképet kínál arról, hogyan alakulnak ki az élelmiszerrel és az éghajlattal kapcsolatos politikák, és hogy a fiatalok hogyan képezik e politikák tárgyát vagy társszereplőit. Mivel ezek a kérdések főként szabályozási vagy szakpolitikai keret hiányában alakulnak ki, az egyes elemzett összefüggésekben az éghajlati és élelmiszer-kérdéseket sok tényezőtől függően eltérően kezelik. Ezért ez a jelentés felhívta a figyelmet arra, ami helyi szinten történik, azzal a céllal, hogy jobban megértsük, milyen hatást gyakorolnak a területi szereplők és az intézmények az élelmiszer-klíma kapcsolatot erősítő politikák és kezdeményezések alakítására.


Fiatalok a fókuszban

A fiatalok bevonása kritikus fontosságú a küszöbön álló ökológiai, gazdasági és társadalmi átmenet szempontjából. A tájékozott fiatal polgárok, mint a holnap uralkodó osztálya, aktív szerepet játszhatnak a fejlesztési prioritások meghatározásában. A legjobb tanulási eszközökre van szükségük ahhoz, hogy nagykövetei lehessenek a felnőttek felé annak a sürgető szükségnek, hogy a városi élelmiszer-rendszereket zöldebbé, igazságosabbá és befogadóbbá kell tenni. Minél tájékozottabbak, annál inkább segíthetik a kollektív erőfeszítéseket, tanúskodhatnak az új étkezési szokásokról és irányíthatják a változást.


Az élelmezéspolitikával kapcsolatban azonban nem sok szó esik a 35 év alattiak számára célzott politikákról, noha általában megértik ennek szükségességét. A közelmúltban tapasztalható ellentrend ellenére, amely az agrárágazat kérdései, innovációs eszközei és megközelítései iránti megújult érdeklődés miatt, a fiatalok többsége elhagyja a vidéki területeket. A szolgáltatások és a lehetőségek hiánya miatt Európa-szerte eltűnnek a gazdálkodók a hiányzó generációváltás miatt, és világszerte előtérbe kerülnek a fiatalok klímasztrájkjai. Emellett a gyermekeket és a serdülőket egyre nagyobb mértékben érinti az alultápláltság, az elhízás és az élelmiszerszegénység. Sokan az iskolai étkezést nevezik fő táplálékforrásuknak a nap folyamán.


bottom of page