top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

A Zsámbéki "új" piac és a közösség ereje

A Pest megyei járások bemutatását célzó sorozatunk ezúttal a Budakeszi járással folytatódik. Zsámbékra kalauzolunk most benneteket, ahol 2015 óta a helyi testület nyitottságának köszönhetően a városlakók aktív bevonásával több minden is megújult, köztük a Food Wave projekt témájába vágó piac is.



Zsámbék fejlődését, változásait is, mint szinte minden magyar hasonló fekvésű település sorsát, a különféle korszakok határozták meg benne Budapest erőteljes növekedésével. 2015-ben egy, a közösség szerepét értő, a közösség bevonása iránt elkötelezett városvezetés – képviselő-testület, polgármester, főépítész – elindított egy többéves akciót azt keresve, hogy merre haladjon a város. Ennek első lépcsőjeként a város jövőjét célzó közösségi tervezési akció keretei között ismerkedtem meg én is a városiakkal. Többszöri egyeztetés után találtunk rá a megfelelő helyre és időpontra, amikor a város megnyílik a párbeszédre. A beszélgetések után egyértelmű lett számunkra, hogy ez a hely a közösség helye, hiszen szinte minden zsámbéki az Öregtemplom mellett a Zárdakertről és a piacról mesélt. - írja Alföldi György az Építészfórum cikkében.


Az épület a bemutató terem mellett a piac üzemeltetéshez szükséges helyiségeket tartalmazza, de legfontosabb célja a Zárdakerttel való kapcsolat megteremtése. A telekhatárt adó épület átlátásokkal, zárt és fedett-nyitott terekkel kapcsolja össze a két kertet, lapos tetős kialakítása is ezt a tervezői szándékot erősíti. A szándék világos: a két kert között úgy teremteni meg a kapcsolatot, hogy közben különféle hasznos funkciók kapjanak helyet. A piac tere több ponton, több fajta módon szűrődik át a Zárdakertbe, az épület ablakai is helyenként mint “fotókeretek" jelölnek ki fontos látványokat a Zichy kastély vagy az Öregtemplom felé. Ezekből a gesztusokból jól olvasható a közvetlen környezetével párbeszédet folytatni akaró illeszkedés.




bottom of page