top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Egy ökofalu az Aszódi járásban

A ma már globális szinten jelentkező ökofalu mozgalom hivatalosan mintegy másfél évtizedes múltra tekint vissza. A jelenség rövid történeti múltja valószínűleg meghatározó szerepet játszik abban, hogy elég keveset tudunk ezekről a kezdeményezésekről, illetve ha hallottunk is róluk, ismereteink nagyon hiányosak.



Robert Gilman szerint az ökofalu olyan "emberi léptékű, minden jellemzővel rendelkező települést jelent, amelyben az emberi tevékenységek károsodás nélkül építhetők be a természeti világba, méghozzá olyan módon, hogy az elősegíti az egészséges emberi kiteljesedést és sikeresen folytatható a végtelenségig". A mozgalom hazai képviselői közül néhányan maguk is megfogalmazták ökofalu koncepciójukat. Borsos Béla – a magyarországi mozgalom egyik alapítója – szerint „az ökofalu olyan település, ahol alkalmazzák mindazokat a technológiákat, társadalmi, gazdasági és közösségszervezési módszereket, amelyek lehetővé teszik azt, hogy az adott természeti környezet erőforrásait lehető legnagyobb mértékben és leghatékonyabban felhasználva hosszú távon életképes és a szó igazi értelmében vett fenntartható emberi közösség alakuljon ki”. (Forrás: Hári Beáta)


A Galgahévíz határában, az Aszódi járásban található a Galgahévízi Ökofalu, melynek bemutatkozó leírását itt találjátok és a hivatalos Facebook oldala pedig itt érhető el.


És hogy az élelmiszerrel kapcsolatos szálak se maradjanak tisztázatlanok, itt üzemel az 1992-ben alapított Galgafarm Szövetkezet, Magyarország első organikus gazdálkodást folytató szövetkezete. https://hu-hu.facebook.com/galgafarm/


bottom of page