top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Food Wave aktivisták a 11. "LLD Forum" találkozón Budapesten

A „Let’s liberate biodiversity” (LLD) az alulról építkező szervezetek európai hálózata, amely a kertekben és gazdaságokban megművelt területek biodiverzitásának növelésén dolgozik. A genetikai sokféleség és az élelmiszerfajták kutatása közös felelősségünk. Vagy használod, vagy vesztesz. 2022. október 27. és 29. között Budapesten került sor az LLD 11. Csúcstalálkozójára. A Food Wave aktivistái, Virginia Pignata és Ottavia Pieretto csatlakoztak az eseményhez, az ACRA részvételen alapuló és regeneratív élelmiszerrendszerek iránti elkötelezettségét képviselve.



A magyar fővárosban eltöltött 3 nap során számos téma került terítékre: az új GMO-k esetleges deregulációjától a milánói városi élelmezéspolitikai paktumig, az elfeledett termények és kultúrnövények javításától és újrafelhasználásától az élelmiszerszuverenitásig és a paraszti autonómiáig. Ennek a platformnak az a célja, hogy társadalmilag és gazdaságilag fenntartható módon visszahozza a sokféleséget az élelmiszer-rendszerekbe a teljes élelmiszerláncon keresztül.


Ennek keretében Food Wave aktivistáink részt vettek abban a vitában, hogy miként kapcsolhatjuk össze a termelési oldal erőfeszítéseit a keresleti oldal paradigmaváltásával. Mivel egyetlen változás sem lehet tartós és rendszerszintű, ha nem széles körben elfogadott, a döntő kérdés az lenne: hogyan tegyük általánossá a fenntartható étrendet?


Ez a meglehetősen összetett kérdés volt a kiindulópontja egy olyan workshopnak, amelyben teljesen eltérő hátterű emberek vettek részt, akiknek egyrészt a döntéshozók, másrészt az élelmiszeripar álláspontját kellett figyelembe venniük. A szerepjáték arra irányult, hogy kollektíven okoskodjunk élelmiszer-rendszereink bonyolultságáról, amelyek olyan étrendekre kényszerítenek bennünket, amelyekben a biológiai sokféleség gyakran távoli fogalom, mivel a sokféleség nem könnyen hozzáférhető és nem megfizethető.



A műhelymunka során kiemelték a fogyasztók ismereteinek hiányát, mint kulcskérdést, amivel szembe kell nézni, és ebben a döntéshozóknak és a civil társadalomnak közös szerepe van.


Fontos volt, hogy csatlakozhattunk ehhez a fontos fórumhoz, és behozhattuk a Food Wave értékeit. A biológiai sokféleség nem csupán agronómiai kérdés, hanem fokozott tudatosságra és közös elkötelezettségre van szükség a "sokféleség" megőrzéséhez.




bottom of page