Sikeresen zárult a Food Wave harmadik fordulója, melyen önkormányzati és ifjúsági civil társadalmi szervezetek vagy egyesületek pályázhattak. 6 pályázatot választottak ki, amelyek Hollandiából, Spanyolországból, Portugáliából, Franciaországból és Szlovéniából érkeztek.
A Food Wave Pályázati Felhívást az ALDA koordinálja a projektpartnerekkel és a Milánói Városi Élelmiszerpolitikai Paktummal (MUFPP) közösen. A pályázat célja, hogy a kisebb ifjúsági szervezeteket és a helyi hatóságokat bevonja a klímabarát élelmiszer-fogyasztást elősegítő akciók megvalósításába. A program 11.250 euróig finanszírozza a kiválasztott pályázatokat, amelyekben hat EU-országban 15 és 35 év közötti fiatalok vesznek részt.
A finanszírozott javaslatok számos kulcsfontosságú témával foglalkoznak, beleértve a fenntartható táplálkozást a környezeti hatások csökkentésére és az emberi jogok védelmére, az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmet, a fenntartható élelmiszerekkel kapcsolatos oktatást és a tudásmegosztást, a helyi alternatív élelmiszer-rendszerek létrehozását, a helyi termelők és a területi piacok támogatását, az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelmet.
Öt európai országban több mint 700 fiatal vesz majd részt közvetlenül a projektekben, beleértve a kommunikációt, a promóciót és a figyelemfelkeltést. A projektek képzési és gyakorlati tanulási tevékenységeket is magukban foglalnak, például interkulturális főzőműhelyeket, kertészeti és ültetési műhelyeket, valamint kreatív tevékenységeket, például élelmiszermúzeumokat, kerékpáros felvonulásokat és fotódokumentum-filmeket.
A kiválasztott pályázók projektjein keresztül hozzájárul a program a fenntartható fejlesztési célok lokalizálásához és az ENSZ 2030-ig szóló menetrendjének végrehajtásához, különös tekintettel az éhezés elleni küzdelemre (SDG 2), hozzájárulva a gazdasági növekedéshez és a tisztességes munkalehetőségekhez (SDG 8), a felelős fogyasztási és termelési példák előmozdítása (SDG 12), fenntartható városok és közösségek építése (SDG 11) és hozzájárulás az éghajlat-politikai intézkedésekhez a területi szinttől kezdve (SDG 13).
A Food Wave harmadik fordulójából kiválasztott 6 projekt a következő:
Blue Pic-Nic – éghajlati fórum (Portugália)
A Blue Partnership: Alimentar Cidades Sustentáveis Associação, Bora Ambientar, Alcochete önkormányzata
FOOD WAVE VIMIANZO 2023 (Spanyolország)
FOOD VIMIANZO 2023
Partnerség: Vimianzo önkormányzata, Asociación San Cristobal de Carnés, Asociación Castrobuxan, Asociación Cultural O Castelo de Vimianzo, Asociación Neira Marcos de Salto, Afiprodel
A helyi és minőségi burgonya fogyasztásával és termelésével kapcsolatos tudással rendelkező csoportok (Franciaország)
La Belle du Lié Egyesület és Plœuc-L’Hermitage Városháza
Partnerség: La Belle Du Lié Egyesület és Ploeuc L’Hermitage önkormányzata
Élelmiszer a jövőnek (Szlovénia)
SustainaBite
Partnerség: Razkrižje önkormányzata, Pomurje A Rák Elleni Küzdelem Társasága Murska Sobota, Ifjúságpolitikai Intézet
Youth4SustainableFood: A fenntartható élelmiszer-fogyasztás népszerűsítése az európai ifjúsági rendezvényeken (Hollandia)
Fiatal európaiaknak képzés
(TYESCA) partnerség: Stichting Europees Jeugdparlement Nederland és Maastricht önkormányzata
Főzés és klíma (Hollandia)
Kiút a klímaválságból
Partnerség: Gemeente Purmerend önkormányzata, Clup Welzijn, Stichting Promotie Beemster Werelderfgoed