top of page
Keresés
  • Kobrizsa Ádám

Komposztáljunk közösen!

Sláger téma mostanában a komposztálás, de vajon mit jelent a fogalom? Miért érdemes összefogni, és közösségi komposztálókat létesíteni? Leginkább talán azért, hogy az élelmiszer hulladékot csökkentsük. Sőt, akár saját jó minőségű humuszt is kaphatunk ingyen!


A komposztálás egy biokémiai folyamat, melynek során különböző mikroorganizmusok, illetve enzimek lebontják a szerves anyagokat. Ehhez nincs másra szükség, mint oxigénre és melegre. A folyamat hosszabb, rövidebb idő alatt zajlik le a természetben, a körforgás automatikus. A lehullott falevelek évről, évre eltűnnek az erdőben, hiszen a szorgalmas baktériumok és gombák folyamatos munkában vannak a föld felszínén és az alatt.


A saját kertünkben, illetve a háztartásban keletkezett növényi hulladékok, ugyanúgy lebomlanak ha egy helyre gyűjtjük őket. Ha szeretnénk meggyorsítani ezt a folyamatot a komposztálóba kerülő alapanyagokat aprítsuk össze. Ha egyenletes, jó minőségű komposztot szeretnénk, érdemes néhányszor megkeverni a komposztban lévő anyagokat. Ha ügyesek vagyunk, akár 5-6 hónap alatt virágföld minőségű komposztot kaphatunk, és nem kell kertészetekben megvásárolnunk azt.

Sok helyen azonban a házi komposztálás lassú, mivel a komposztálható hulladékok mennyisége kevés, vagy a saját kert hiánya miatt nem megvalósítható. Ilyenkor érdemes összefogni! A közösségi komposztálás során több háztartás szerves hulladékait használják a komposzt készítésére.


Szentendre: Szélrózsa kert

Jó példa a közösségi komposztálásra, a Szélrózsa kert Szentendrén. A program már több mint tíz éve sikeresen zajlik a városban. 2009-ben 100 család használta a közösségi komposztálót, 2019-ben közel 200 család és ezen felül szinte az összes szentendrei oktatási intézmény (óvodák, iskolák), valamint az egyházközösségek is csatlakoztak a programhoz. A közösségi kertben található még 28 parcella, amit a helyi


bottom of page